Janne Maaralan ensilevy syntyi haasteiden keskellä

Pianisti Janne Maarala Soi kunniaksi Luojan etukansi front cover

Mediatiedote / Helsingissä 1.11.11.
Vapaa julkaistavaksi

JANNE MAARALAN ENSILEVY SYNTYI HAASTEIDEN KESKELLÄ

Pianotaiteilija Janne Maarala on julkaissut tunnelmallisen ensilevyn Soi kunniaksi Luojan. Äänite on taltioitu Vantaalla, Hakunilan kirkossa viime vuonna järjestetyssä joulukonsertissa. Levyllä esiintyvät Maaralan lisäksi saksofonisti Risto Salmi ja rumpali Thomas Rönnholm. Janne Maarala Trion levynjulkistamiskonsertit järjestetään Helsingin Tuomiokirkossa 4.12. klo 18 ja Vantaalla, Hakunilan kirkossa 20.12. klo 19. Molempiin konsertteihin yleisöllä on vapaa pääsy.

Esikoisäänite on osoitus Janne Maaralan monipuolisuudesta. Poikkimusiikillisella cd:llä soi variaatioita klassisen musiikin tyyliin, virtuoottista perinteistä jazzpianismia, menevää boogie woogie -soittoa yhdistettynä gospel-rytmeihin, herkkää tunnelmointia ja mielenkiintoisia sovituksia.

Levyllä on Maaralan sovituksia virsistä Soi Kunniaksi Luojan ja Valtiaamme, kunniaasi, gospel-klassikko Down By The Riverside,  perinteisiä jazz-ikivihreitä kuten Honeysuckle Rose ja Gone With the Wind, tulkinnat Oscar Petersonin balladista Hymn To Freedom ja Franz Schubertin Ave Mariasta, sekä joululaulut Have Your Self A Merry Little Christmas, Kulkuset ja Jouluyö, Juhlayö.

”Levyn syntyprosessissa oli johdatus mukana”,  Janne Maarala uskoo. Konserttia edeltävien viikkojen kiireissä hän sai kookospähkinää avatessaan käteensä ison haavan, ja lähtiessään lääkäriin unohti kotiin kattilan hellalle kiehumaan. Vahingosta syntynyt savu puolestaan jumiutti muusikon selän ja keuhkoja ympäröivät lihakset. Se vaikeutti niin hengittämistä ja nukkumista kuin pianotuolilla istumista. Pianistin sormet taas aukesivat kuivasta ja kylmästä ilmasta avohaavoille.

Vaikeuksista huolimatta Maarala valmistautui sinnikkäästi konserttiin. Vain kolme päivää ennen tärkeää esiintymistä hän sai intuition, että konsertti tulisi taltioida. Sekä äänittäjä Robert de Godzinsky että pianonvirittäjä Markku Marila olivat kuitenkin konserttipäivänä vapaina, ja myös Hakunilan seurakunnan kirkkoherra Hans Tuominen  suhtautui tallentamisajatukseen suopeasti.

Konsertti onnistui upeasti. ”Kuunneltuani taltiointia oivalsin ilon ja liikutuksen keskellä, että ensilevyni materiaali oli tässä”, Maarala muistelee. ”Kun uskallamme ja muistamme pyytää apua – ja uskomme avun saamiseen – sitä on tarjolla: Jumalalta, Hengen maailmasta tai Sielun tasolta. Nimitykset asialle voivat vaihdella – tärkeintä on pyytää, uskoa ja kiittää.”

Laaja-alainen Janne Maarala (s.1971) on toiminut päätoimisena musiikin ammattilaisena vuodesta 2000. Hän johtaa jazzyhtyeitä, tanssiorkestereita ja bilebändejä ja esiintyy niin soolopianistina kuin yhtyeidensä kanssa konserttisaleissa, kirkoissa, jazzfestivaaleilla ja -klubeilla sekä erilaisissa yritys- ja yksityistilaisuuksissa. Maarala valmistui 2001 Helsingin yliopistosta Maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi pääaineenaan ympäristönsuojelutiede, Musiikin maisteriksi 2005 Sibelius-Akatemian jazzosastolta ja kehopsykoterapeutiksi 2007 Suomen Luonneanalyyttisestä kehopsykoterapiayhdistyksestä.

Levyllä soittavan saksofonisti Risto Salmen ammattitaidosta ja laajasta luottamuksesta musiikkipiireissä todistavat esiintymiset yli sadalla levyllä, festivaaleilla ja kiertueilla sekä teatteri-, elokuva-, tv- ja radiotyöt. Rumpali Thomas Rönnholm puolestaan on kuulunut vuodesta 1993 lähtien Kaartin soittokuntaan. Hän soittaa myös Laura Närhen yhtyeessä sekä DDT Jazz Bandissa.

Soi kunniaksi Luojan -levyä voi tilata Janne Maaralan verkkokaupasta ja hyvin varustetuista levykaupoista.