Musiikkia hoitolaitoksiin -artikkeli IT-lehdessä

”Musiikkia hoitolaitoksiin”, nimesi toimittaja Eemeli Sarka artikkelinsa, jonka hän kirjoitti Invalidiliiton IT-lehteen vierailtuaan ulkokonsertissani hoivakoti Villa Atzaleassa, Vantaalla, elokuun 17. päivänä.

Taidetta hoitolaitoksiin – konserttiprojekti keskeytyi koronan takia

Koronaepidemia katkaisi maaliskuun 13. päivänä konserttiprojektini, jonka puitteissa minun oli tarkoitus tehdä 150 pianokonserttia hoitolaitoksissa 12 kuukauden aikana. Sain tukea projektiini Suomen Kulttuurirahastolta, joka myönsi minulle yhden vuoden taiteilija-apurahan alkuvuonna 2020.

Loppukesällä ja alkusyksynä olen voinut taas onneksi tehdä muutamia hoitolaitoskonsertteja, ja päässyt näin ilahduttamaan palvelutalojen ja hoivakotien asukkaita musiikkini avulla.

Pianokonsertti ulkona auringonpaisteissa Villa Atzalean sisäpihalla

Päivä oli lämmin ja aurinkoinen, kun soitin kesän kolmannen ulkokonsertin kiitolliselle yleisölle, joka koostui Villa Atzalean asukkaista ja hoitajista. Soitin konsertissani mm. omia tulkintojani niin klasssisen musiikin helmistä, jazzklassikoista kuin tutuista ikivihreistä sekä sovituksiani muutamista virsistä ja lastenlauluista. Konsertissa soivat mm. Oskar Merikannon Kesäillan valssi sekä Valse Lente, Jean Sibeliuksen Soi kunniaksi Luojan sekä Finlandia, Michel Legrandin Cherbourgin sateenvarjot, ja variaationi Suvvirrestä sekä kappaleista Jänis istui maassa.

Kysyin konsertin aikana myös yleisöltä toivekappaleita, ja niitä tulikin ilahduttavan runsaasti.

Tärkeätä viedä musiikkia hoitolaitoksiin, ikäihmisten arjen keskelle

Koen tärkeäksi mennä viemään musiikkia hoitolaitoksiin eli myös niiden ikäihmisten arjen keskelle, jotka eivät vointinsa vuoksi enää ilman apua sitä kovin helposti pääse muualla kokemaan. Musiikki herättää syviä tunteita monella tasolla, ja tavoittaa ihmismielessä kerrostumia, joihin voi olla joidenkin kohdalla enää muuten vaikea päästä käsiksi.

Myös Villa Atzalean konserttini jälkeen muutamat asukkaat tulivat kiittämään liikuttuneina kuulemastaan ja kokemastaan.

Konsertin jälkeen meillä oli mukava juttutuokio toimittaja ja kuvaaja Eemeli Sarkan kanssa Atzalean kauniin ja viihtyistän sisäpihan keinussa.

Uskon, että etenkin koronaepidemian alkuvaihe oli monelle hoitolaitoksen asukkaalle vaikeaa ja haastavaa, kun he eivät normaalisti päässeet näkemään normaalisti läheisiään ja rakkaitaan. Moni muistisairas ei varmasti ole ymmärtänyt, mistä oikein on kysymys ja heille hoitajien on täytynyt sitä varmasti yrittää uudelleen ja uudelleen selittää.

Onneksi loppukesällä ja alkusyksyllä sekä omaiset että joissakin hoitolaitoksissa myös artistit ovat päässeet ilahduttamaan ikäihmisiä, jotka ovat palvelleet maatamme monin tavoin ja olleet yhteiskuntaamme yhdessä rakentamassa.

Eemeli Sarkan kirjoittama ja kuvaama artikkeli ilmestyi IT Invalidiliitto -lehdessä 23. syyskuuta, ja voit lukea sen alta.

Pianisti Janne Maarala musiikkia hoitolaitoksiin IT Invalidiliitto lehdessä
Arikkeli IT Invalidiliitto -lehdessä 23.8.2020 pianisti Janne Maaralan hoitolaitoskonserttiprojektista