Kiitollinen Uuden Vuoden toivotus – 150 pianokonserttia hoitolaitoksiin toteutui!

Konsertoin eilen aamupäivällä kahdessa ryhmäkodissa Palvelutalo Lindassa, Sipoossa. Konsertit olivat juhlakonsertteja muutenkin kuin uudenvuodenaaton takia.

Sain nimittäin eilen täyteen 150 pianokonsertin sarjan hoitolaitoksissa, jonka olin aikonut ja luvannut soittaa Suomen Kulttuurirahaston tukemassa projektissa.

Suomen Kulttuurirahasto myönsi minulle helmikuussa 2020 yhden vuoden taiteilija-apurahan hankkeeseen ”Taidetta hoitolaitoksiin – 150 pianokonserttia vuodessa”. Hankkeen virallinen työskentelyjakso oli 1.3.2020-28.2.2021. 

Jo ennen hankkeen virallista alkua ehdin soittamaan lähes 40 konserttia hoitolaitoksissa välillä 17.10.2019-29.2.2020, kun projektiin lokakuussa 2019 alustavasti sitoutuneet yhteistyökumppanit tilasivat minut esiintymään ennen apurahapäätöstä.

Hankkeen käynnistyttyä virallisesti maaliskuussa 2020 soitin kymmenisen konserttia ennen kuin koronarajoitusten vuoksi kaikki seuraaville kuukausille sovitut noin 40 konserttia peruttiin kuun puolivälissä. Kykenin apurahan ansiosta edelleen rauhassa keskittymään mahdollisten tulevien konserttien ohjelmistojen suunnitteluun ja harjoitteluun.  

Kesällä 2020 oli muutama ulkokonsertti, ja viime vuoden loppupuolella joitakin sisäkonsertteja. Tammi- ja helmikuussa 2021 oli kaikkialla voimassa konserttikielto. Näin ollen onnistuin soittamaan hoivakodeissa ja palvelutaloissa lopulta 12 kuukauden virallisen työskentelyjakson aikana vain 31 pianokonserttia. 

Korkean työmoraalini ja etiikkani sekä projektin suunnattoman tärkeyden vuoksi oli itsestään selvää, että halusin jatkaa konsertoimista hoitolaitoksissa. Uusi tavoitteeni oli saada 150 konserttia täyteen hankeraportin jättämisen deadline-päivämäärään mennessä, joka omalla kohdallani oli 13. tammikuuta 2022 eli vuosi apurahan viimeisen erän nostamisesta.  

Suomen Kulttuurirahastossa oli hienosti ymmärrystä tässä poikkeavassa tilanteessa, kun kerroin heille jatkosuunnitelmistani. 

Koronaepidemian aiheuttaessa konserttien peruuntumisia ja siirtymisiä yksittäisenkin konsertin onnistunut toteuttaminen vaati poikkeuksellisen paljon yhteydenottoja eri paikkoihin, neuvotteluja ja uudelleenneuvotteluja, sopimisia ja uudelleensopimisia. 

Sinnikäs työ palkitsi itsensä. Pystyin hankkeen jatkoajalla toteuttamaan nelinkertaisen määrän konsertteja verrattuna virallisten apurahakuukausien ajanjaksoon. Live-konserttien tultua jälleen mahdollisiksi pitkän tauon jälkeen soitin vuoden 2021 kesän, syksyn ja alkutalven aikana tavoitteesta puuttuvat 119 konserttia hoitolaitoksissa eri puolilla Suomea. 

Näin ollen hankkeen tavoitteen mukaiset 150 pianokonserttia hoitolaitoksissa toteutuivat välillä 1.3.2020-31.12.2021. Ajokilometrejä eri puolille Suomea kertyi hankkeen ”jatkovaiheessa” noin 15 000. 

Hanke onnistui näissä oloissa selvästi yli odotusten, koska koronaepidemian alkaessa näytti pitkään siltä, että konsertteja ei pääse hoitolaitoksiin ollenkaan soittamaan, ja hanke tyrehtyisi lähes kokonaan. 

Saamani konserttipalautteen perusteella hankkeella on ollut erittäin myönteinen merkitys hoivakotien ja palvelutalojen asukkaiden elämänlaadulle. Monissa hoitolaitoksissa projektin aikana soittamani pianokonsertti oli ensimmäinen elävän musiikin tapahtuma pitkään aikaan esiintymisrajoitusten vuoksi. Sen myös huomasi asukkaiden ja henkilökunnan kiitollisuudesta. 

Olen hankkeen aikana entistä vahvemmin ymmärtänyt, miten valtava merkitys musiikilla on ikäihmisille. Monta kertaa olen nähnyt kuulijat silmät kosteina esitykseni aikana tai sen jälkeen tullessaan kiittämään minua konsertista. Usein olen itsekin tullut syvästi kosketetuksi konserttien aikana ja kyynelehtinyt soittaessani. 

Hanke on kaiken kaikkiaan jättänyt minuun lähtemättömän vaikutuksen, ja se on ollut tähänastisen musiikillisen urani merkittävin projekti. 

Ilo ja riemu sydämessäni lähdin eilisten konserttien jälkeen kävelemään Sipoon Söderkullan metsiin. Olen voinut hieman yli kahden vuoden aikana jakaa luovuuden antia musiikkini avulla ikäihmisille lähes 200 konsertissa. He ovat olleet mitä ihanin ja kiitollisin yleisö. 

Olen sydämestäni kiitollinen Suomen Kulttuurirahastolle, että sain hankkeeseen apurahan. Kiitän myös koko sielustani Jumalaa, että sain projektin toteuttaa. 

Rauhan ja autuuden keskellä toivotan kaikille mitä parhainta Uutta Vuotta 2022!