Biografia

JANNE MAARALA (s. 1971) – BIO

Janne Maarala on alunperin vantaalainen 52-vuotias pianotaiteilija. Hän muutti Helsingistä Rääkkylään, Pohjois-Karjalaan,  vuonna 2022. 

Maarala on toiminut päätoimisena ja laaja-alaisena musiikin ammattilaisena – orkesterinjohtajana, pianistina, säveltäjänä ja sovittajana – vuodesta 2000 lähtien. Hän on esiintynyt sekä yksin että yhtyeidensä kanssa mm. festivaaleilla, konserttisaleissa, kirkoissa, jazzklubeilla, hotelleissa ja ravintoloissa, hoivakodeissa ja palvelutaloissa sekä yritys- ja yksityistilaisuuksissa.

Janne Maaralan koulutustausta kertoo hänen monipuolisuudestaan. Hän on valmistunut Maatalous-ja Metsätieteen Maisteriksi (pääaineena ympäristönsuojelutiede) Helsingin Yliopistosta vuonna 2001, Musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemian jazzosastolta vuonna 2005 sekä kehopsykoterapeutiksi Suomen Luonneanalyyttisestä Kehopsykoterapiayhdistyksestä vuonna 2007.

Janne Maarala on toistaiseksi julkaissut neljä albumia – kaikki konserttitaltiointeja. Poikkimusiikillinen ja tunnelmallinen ensilevy Soi kunniaksi Luojan taltioitiin Hakunilan kirkossa, Vantaalla ja se ilmestyi vuonna 2011. Toinen albumi, Swinging Standards (tupla-cd) ilmestyi lokakuussa 2014 kokoonpanolla Janne Maarala Trio featuring Juki Välipakka. Maaralan kolmannella, tammikuussa 2015 ilmestyneellä,  albumilla Night And Day  hänen trion solistina toimii kansainvälisesti palkittu jazztrumpetisti, Mikko Pettinen. Keväällä 2016 ilmestyi Janne Maaralan vapaista soolopianoimprovisaatioista koostuva albumi Luova vapaus – Freedom To Create.

Vahvuuksia Maaralan soitossa ovat virtuositeetti ja vahva tulkinta. Hän luo soittaessaaan erilaisia tunnelmia, jotka ovat koskettavia, inspiroivia ja mukaansa tempaavia.  Viime aikoina erityisen vaikutuksen yleisöön ovat tehneet Maaralan täysin improvisoidut soolokonsertit.

”Improvisaatiokonserttieni nimi Luova vapaus kuvaa tilaa, jossa koen olevani improvisoidessani musiikkia ”tyhjästä”. Olen yksinkertaisesti läsnä hetkessä, ja annan musiikin virrata ja viedä mennessään. Koen kanavoivani tunteiden koko kirjon tilanteessa syntyviin säveliin, sointuihin ja rytmeihin. Välillä esiin pulpahtaa suru, toisinaan ilo. Rakkaus soittamiseen ja musiikiin on vahvasti mukana improvisoidessani. Kokemus voi viedä sekä esiintyjän että kuulijan hyvin syvälle itseensä”, Maarala kuvailee improvisaatiokonserttejaan.

Suomen Kulttuurirahasto myönsi Janne Maaralalla yhden vuoden taiteilija-apurahan vuonna 2020 hänen projetktiinsa ”Taidetta hoitolaitoksiin – 150 pianokoonserttia vuodessa”. 

Varhaisvuodet

Janne Maarala on kotoisin Vantaalta, jossa hän syntyi vuonna 1971 – englanninopettajan ja tulevan papin perheeseen. Janne aloitti pianonsoittamisen korvakuulolta 3-vuotiaana, jolloin hän soitteli oma-aloittelisesti isovanhempiensa pianolla kotona vanhempiensa levylautasella kuulemiaan kappaleita, mm. Johannes Brahmsin Unkarilaisia tansseja. Soittotunneille Maarala meni 5-vuotiaana – vantaalaisen kanttori Simo Santarannan oppiin. 11-vuotiaana hän aloitti musiikkiopinnot Vantaan Musiikkiopistossa Lauri Eskon johdolla, joka myös ohjasi hänet Vantaan Musiikiopiston Big Bandin pianistiksi. Samoihin aikoihin hänen säveltämänsä Easy Boogie sai kunniamaininnan radion nuorille suuntauneen kilpailun yhteydessä. 17-vuotiaana Maarala ehti opiskella muutaman vuoden Oulunkylän Pop&Jazz -konservatorion aikuisosastolla ennen kuin pääsi ensi yrittämällä sisään Sibelius-Akatemian jazzosastolle vuonna 1992.

Lopullinen ammatinvalinta selvisi Janne Maaralalle pitkän prosessin kautta, kuten ylläoleva esittely hänen koulutustaustastaan asiaa hieman raottaa.