Janne Maarala Trio & Juki Välipakan tupla-cd ilmestyy 23.10.!

Janne Maarala Trio &  Juki Välipakka julkaisee tupla-cd:n levynjulkkarikeikalla Storyville JazzClubilla, Helsingissä 23.10. Uusi albumi koostuu mm. Nat King Colen ja Frank Sinatran tutuksi tekemistä jazz-ikivihreistä. Yhtyeen tulkinnat nojautuvat vahvaan jazzperinteeseen mutta ovat samalla kekseliäitä ja yllätyksellisiä. Svengiä ei tältä albumilta tai tulevalta keikalta puutu!

 Julkaistavan albumin ns. liner-notes -tekstin on kirjoittanut Matti Nives WeJazzista. Teksti kuuluu näin:

”Muutama sana tästä albumista

 Maailma on täynnä levytettyjä jazz-standardeja ja selieneekin jo tiedossa. Klassikoita pursuavien nuottikirjojen sivutovat hiirenkorvilla. Mitäpä sitä enää selailemaan? Ja miksi kuunnella tätä levytystä? On olemassa parikin hyvää syytä.

Kasassa on ensinnäkin nippu loistavia kappaleita. Ne eroavatmelko hyvistä kappaleista eritoten siinä, että biisit todellakin kuulostavat erinomaisilta – kunhan muusikot vain antavat niille mahdollisuuden. Paljon vaadittu, mutta palataan siihen hetken päästä. Näissä sävellyksissä on sitä jotain, joka syleilee heti ensikuulemalla eikä päästä otteestaan. Kappaleissa on luonnollista ja välillä jopa liiankin itsestäänselvän tuntuista charmia, mutta kyseessä samalla osittainen harha. Ikuisetkin laulute lävät niiden tulkitsijoista ja jazz-standardien ollessa kyseessä on todella tärkeää, että perinnettä ylläpitävien muusikoiden osaaminen on parasta A-luokkaa. Standardit pakottavat muusikon tutkimaan traditiota ja suuntaamaan katseensa samalla eteenpäin persoonalliselta kuulostaen. Tästä pääsemmekin tarkastelemaan levyllä soittavaayhtyettä. Bändin liiderinä toimii loistava pianisti Janne Maarala,jonka soitto on juuri sitä, mitä lääkäri on määrännyt. Tarkemmin ottaen reseptissä lukee näin: ”Kappaleita on käsiteltävä ammattimaisesti, mutta muusikon omaa henkilökohtaista osaamista heijastellen. On suotavaa kunnioittaa perinnettä, mutta samalla tulkitsijan tulee katsoa tulevaisuuteen. Mukaan tulee lisätä mahdollisimman paljon svengiä. Grooven on syytä olla eloisa, kehittyvä ja tuoreen kuuloinen, joten kevyttä ja reaktiovalmista käsittelytapaa suositellaan.”

Toinen merkittävä hahmo albumilla on laulaja Juki Välipakka,jonka musiikillinen haltuunotto mikrofonin varressa antaa kuulijalle enemmän kuin uskaltaisi toivoakaan. Välipakan scat on täyttä rautaa meillä ja muualla, talossa ja puutarhassa. Maaralan tavoin Välipakka toimii levyllä myös muutaman kappaleen uudelleensovittajana. Bändin muut soittajat, basisti Sampo Tiittanen sekä rumpali Thomas Törnroos svengaavat saumattomasti yhteen läpi albumin.

Standardikappaleissa on myös se puoli, että ne tuntuvat toimivan hyvin konserttitilanteissa. Kyseinen tieto perustuu kokemukseen. Aina on olemassa yleisöä, joka rakastaa kuulla viimeisen päälle tulkitun jazz-standardin. Onkin osuvaa, että tämä albumi on taltioitu livenä. Ihmisten reaktiot ja keikkapaikan elämä luovat hyvän taustakankaan monivivahteiselle musiikkifreskolle.

Lavalla bändi elää hetkessä, ammentaen jazz-elämästä ja yleisönsä energiasta. Siten myös musiikki muuttuu ajattomaksi sävellyshetkestään riippumatta. Mitä muuta voisikaan toivoa?”