Joulun ja loppuvuoden tunnelmia

Vietin jouluaaton  kahdestaan äitini kotona. Hänen kanssa on tullut muutenkin vietettyä paljon aikaa loppuvuonna – omaishoidon ja monenlaisen avun antamisen merkeissä.

Syksyn kuluessa äitini oli sairaalahoidossa kolme kertaa  kaatumisen ja heikon voinnin vuoksi. Sairaalajaksojen välillä hän asui muutamia vuorokausia luonani.

Äidilläni diagnosoitiin  Alzheimerin tauti lokakuussa, mikä oli hänelle aluksi luonnollisesti shokeeraavaa kuulla. Hyvin hän on asiaan jo onneksi kuitenkin sopeutunut.

Olin osannut jonkinlaista muistisairautta epäillä, sillä viimeisen puolentoista vuoden aikana hänen lähimuistinsa on huonontunut, samoin kuin kävelykyky. Olen auttanut äitiäni ravitsemuksessa ja ruoanlaitossa, kaupassa asioimisessa, kodin siivoamisessa, ulkoilussa sekä viemisessä lääkäriin, fysioterapiaryhmään ja moneen muuhun paikkaan.

Oma jaksaminen on välilä ollut koetuksella.  Lokakuun puolivälistä alkaen olen ollut melko lailla voimaton fyysisesti, enkä ole kyennyt harrastamaan juurikaan liikuntaa paljon pianon ääressä istumisen vastapainoksi. Juuri nyt tuntuu kuitenkin siltä, että voimani alkavat palautua ja suhtaudun tulevaan vuoteen valoisasti.

Viimeisen puolentoista vuoden aikana usein oireilleet ranteeni kylläkin kipeytyivät pitkästä aikaa uudestaan viime viikolla, joten eilisessä joulupäivän soolokonsertissani palvelutalossa en soittanut musiikkia talon pianolla, vaan puhelimestani siihen kytketyn lisäkaittuminen välityksellä.

Koin erityisen tärkeäksi mennä joka tapauksessa paikalle konsertin peruuttamisen sijasta. Etukäteen kieltämättä mietitytti, pettyvätkö kuulijat havaitessaan, että paikalle saapunut pianisti ei soitakaan mitään itse vaan toimii ikään kuin ”live-dj:nä”.

Tosin joulupäivän dj valitsi ”levylautaselle” itse aiemmin soittamiaan kappaleita eli taltionteja tämän vuoden joulukonserteistamme tenori Petri Bäckströmin kanssa.

Asukkaat suhtautuivat ilahduttavan myönteisesti ratkaisuuni ja olivat kiitollisia läsnäolostani ja ”konserttiohjelmasta”. Olin liikuttunut oivaltaessani, että yhteisesti jaettu musiikkihetkemme oli tärkeä sekä heille että minulle, vaikka sen toteutustapa olikin erilainen.

Toivottavasti sinä olet voinut tänä jouluna olla yhteydessä itseesi ja jakaa arvokkaita hetkiä myös läheistesi kanssa, tavalla tai toisella.