Jouluaattona vähävaraisten joulujuhlassa

Olin tänään Helsingin Messukeskuksessa, jossa esiinnyin Veikko ja Lahja Hurstin laupeudentyö ry:n järjestämässä vähäväraisten joulujuhlassa yhdessä tenori Lasse Riutamaan ja hänen tyttärensä, sopraano Vilja Riutamaan kanssa.

Joku oli päättänyt ilahduttaa minua pudottamalla näin aattona  villasukat onnittelukortin kera postiluukustani sillä aikaa, kun olin Messukseksuksesa. Lahjan antaja ei ollut kylläkään kirjoittanut nimeään korttiin. Posti ei tietääkseni kulje näin lauantaina ja jouluaattona.  Olikohan villasukkien tuoja siis pianomusiikista pitävä joulutonttu vai sydämellinen naapuri? Minulle yllätyslahjan saaminen tuntemattomaksi jääneeltä henkilöltä muistuttaa siitä, että meistä välitetään.

Välittämisestä kertoo suuresti myös isänsä Veikko Hurstin perinteitä jatkava Heikki Hursti, joka yhdessä monien vapaahtoisten  kanssa järjestää vuosittain Köyhien Linnanjuhlan Hakaniemen torilla sekä Joulujuhlan joluuaattona. Lisäksi järjestö antaa ruoka- ja vaateapua tarvitseville läpi vuoden.

Oli ilo olla mukana luomassa joulutunnelmaa Messukeskuksen pitkäli yli tuhatpäiselle joukolle, joista jokaiselle toivon rauhaa ja lämpöä jouluun. Tai ehkä suon helle etenkin iloista joulua, kuten eräs miesvieras minua opasti.

Saapuessani Messukeskukselle hieman yli tunnin ennen juhlan alkua ovella oli jo satakunta ihmistä odottelemassa ovien avaamista. Vieressäni ollut miekkonen kysyi, onko minulla puheaikaa jäljellä. Sellaista kysymysta en ollut keneltäkään ennen kuullut, mutta ymmärsin toki, että hänellä ei ollut saldoa omassa puhelinliittymässään jäljellä. Annoin hänen soittaa puhelimellani ystävälleen. Puhelun loputtua soittaja kertoi minulle, että hänen ystävänsä oli ”nukkunut pommiin” eikä enää viitsinyt lähteä sateessa kohti juhlapaikkaa. Myöhemmin Messukeskuksen sisällä sama mies tuli juttelemaan minulle ja laulajille sound-checkiä tehdessämme. Hän toivotti meille ”Iloista Joulua” –  ei ”hyvää” eikä ”hauskaa”, vaan nimenomaan ”iloista”.

Ja tosiaan, ilo on tärkeää säilyttää elämssä kaikkien vaikeuksien ja haasteiden keskellä.

Toivotan sinulle Iloista Joulua!